Tradicionalni specijaliteti – najpoznatiji ukusi Srbije
Srpska kuhinja je neizostavni deo turističke ponude. Karakteriše je raznovrsna, ali začinjena hrana, nastala mešavinom uticaja različitih naroda koji su živeli na ovim prostorima.
Predstavlja spoj turske, grčke, bugarske i mađarske kuhinje i po mirisu i ukusu može biti izuzetno jaka, što i jeste glavna karakteristika ovog podneblja.
Osnovne odlike srpske kuhinje su kvalitet namirnica, sveže i sočno meso i jaki ukusi i mirisi koji zadovoljavaju sva čula.
Raznovrsna ponuda srpske kuhinje, kao i sam čin spremanja hrane, deo je srpske tradicije i kulture, a da biste se uverili u njen kvalitet, morate posetiti restorane tradicionalne srpske hrane. Bilo da je reč o doručku, ručku ili večeri, srpska trpeza je veoma bogata, a našim specijalitetima je teško odoleti. Osim hrane, u ponudi su originalna pića po kojima smo takođe prepoznatljivi. Poželećete da što pre dođete u Srbiju i probate najpoznatija tradicionalna jela, a mi ćemo slikama dočarati neodoljive ukuse srpske kuhinje, koji na najbolji način predstavljaju našu tradiciju.
Sarma
Sarma
Vodeće mesto na listi omiljenih srpskih specijaliteta pripada sarmi. Ovo jelo napravljeno od kiselog kupusa, mlevenog i dimljenog mesa, kao i bogatih začina, neizostavni je deo trpeze i poznato je po neodoljivom ukusu i mirisu.
Pasulj
Pasulj
Na prvi pogled je već vrlo primamljiv, a ne zahteva puno sastojaka, kao ni dugu pripremu. Može biti čorbast ili gust i, uz dodatak začina i dimljenog mesa, pasulj je rado viđen gost srpske trpeze.
Ćevapi
Ćevapi
Ćevap je kralj srpskog roštilja, koji je po najboljem receptu veoma sočan i ukusan, jer se pravi od svinjskog, junećeg, ali i jagnjećeg mesa i retko ko mu može odoleti.
Karađorđeva šnicla
Karađorđeva šnicla
Ovaj specijalitet se nalazi u meniju svih restorana srpske tradicionalne kuhinje, a zbog sočnog mesa spremljenog u poznatom sosu od kajmaka, osvojio je srca mnogih.
Pečenje
Pečenje
Pečenje kao čuveni srpski specijalitet najčešće krasi trpeze u vreme praznika. Meso koje se sprema sa velikim strpljenjem, ali posle duge pripreme zadovoljava sva čula.
Gibanica
Gibanica
Gibanica je najpoznatija srpska pita, a sprema se veoma brzo i lako. Pravi se od jaja, sira i specijalnih kora i, iako je sačinjava tako malo sastojaka, vrlo je uskusna.
Burek
Burek
Burek je pecivo koje je izuzetno popularno u našim pekarama i uglavnom se jede za doručak. Pravi se od lisnatog testa sa slatkim ili slanim nadevom, najčešće sirom, mesom, voćem ili povrćem.
Ajvar
Ajvar
Ajvar se najčešće služi uz glavno jelo, ali se može koristiti i kao namaz uz doručak i ručak. Ovim jedinstvenim jelom od paprike, koje zahteva veoma dugu pripremu, mogu se pohvaliti samo najbolji i najiskusniji kuvari.